Boekentip: Beter worden is niet voor watjes

Een prachtig brievenboek vol levenskunst. En een aanrader voor iedereen met, na en naast mensen met kanker.
Branda Faber
February 23, 2024

Beter worden is niet voor watjes. Dit boek stond al een paar jaar in mijn kast en aangezien ik er wel doorheen bladerde maar er nooit echt in ging lezen, vermoed ik dat ik hem toch vooral voor de titel kocht. Een soort bevestiging – misschien zelfs goedkeuring – naar mezelf.

Toen de dagen onlangs korter, donkerder en natter werden pakte ik het alsnog van de plank. En gisteren was hij uit. Wat een prachtig, ontroerend en goed geschreven boek (en ja, er vloeiden tranen).

Beter worden is niet voor watjes is een intieme briefwisseling tussen twee journalisten, Daniëlle Pinedo (NRC) en Bart van Eldert (AD). Ze kenden elkaar van doei en dag bij het maken van rapportages op het Binnenhof, maar wanneer ze allebei tegelijkertijd kanker krijgen beginnen ze elkaar te schrijven. En ze schrijven jaloersmakend mooi.

“Beter worden, het blijkt een rámp. In mijn toch al kleine wereld is het stiller dan ooit. Hele dagen maak ik niets mee. De mensen denken dat niet doodgaan hetzelfde is als doorgaan met leven. Eerder zat mijn moeder klaar met een kopje thee na mijn ziekenhuisbezoek. Nu is het van: ‘O, heb je weer een afspraak?’ Nou, zij ook. De boekenclub, de museumclub, ergens godbetert hérten kijken met andere überfitte bejaarden. Maar het doet nog steeds zeer, hoor!”

Ging levensgevaarlijk ziek worden nog vanzelf, beter worden blijkt niet voor watjes. Een prachtig brievenboek vol levenskunst. En een aanrader voor iedereen met, na en naast mensen met kanker.

Heb je vragen?

Misschien ben je geïnteresseerd in een coachtraject, wilt samenwerken op een project of heb je een heel andere vraag, app, bel of mail me dan vooral. Ik vind het altijd leuk om in contact te komen.
Goed idee, doe ik.
Epic content only

No spam nieuwsbrief.

Ik ga je dus sowieso niet spammen, want waarschijnlijk duurt het nog wel even voor ik überhaupt een mailing verstuur. Maar als je nu denkt, nou dat wil ik dan - ooit in die verre toekomst - echt niet missen, schrijf je dan vooral alvast in.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.