De eerste chemobehandeling

Ik wil rennen. Hard en ver zoals ik in mijn dromen wel eens doe. Naar beneden, de gangen in, de deuren door, het ziekenhuis uit. Weg, weg, weg van hier...
Branda Faber
July 24, 2023
Gepubliceerd op Facebook op 19 december 2017

Ik loop de trap af en voel mijn hart bonzen. Ik ben bang, fluister ik naar A. Recht voor me is de lift. Die trekt aan me. Ik wil rennen. Hard en ver zoals ik in mijn dromen wel eens doe. Zonder achterom te kijken. Ik wil het niet zien, dat wat daar achter me is. Wil niet dat ze me inhalen. Naar beneden, de gangen in, de deuren door, het ziekenhuis uit. Weg, weg, weg van hier.

We gaan niet naar de lift maar lopen naar links een grote zaal binnen. Overal bedden. En overal infusen. Zieke mensen. Het heeft iets weg van een fabriek. Dit is routinewerk, schiet door me heen. Loop maar mee, zegt de aardige verpleegster. Een van die bedden is voor mij. Ik ga erop zitten en pak wat tijdschriften en warme sokken uit mijn tas. Voorlopig ben ik hier nog wel even. Ik krijg een pilletje. Die is tegen de misselijkheid wordt mij verteld. 

Dan stroop ik mijn mouw op. De verpleegster prikt de grote naald van het infuus in mijn arm. Ik voel er niks van, ze is getraind. Er komt een andere verpleegster aanlopen die vraagt wat aan de mijne. Of mijn verpleegster kan komen helpen. Zij heeft namelijk al twee keer bij iemand door de ader geprikt. Iew! Die van mij is koningin prikken blijkbaar. Bof ik even. 

Zak 1 wordt aangehangen, de pomp wordt opengedraaid. Langzaam drupt de vloeistof mijn arm in. Dit gaat mij beter maken. Dat is me beloofd. Als de zak na een half uur leeg is volgt er een nieuwe. Zoutoplossing dit keer, om mijn aderen te spoelen. Zoals elke keer tussen de zakken met kankerdodende medicijnen door. 

Er komt een zak met donkerrode vloeistof. Tegen deze zie ik het meest op. In de brief met bijwerkingen heb ik gelezen dat je aderen ervan kunnen verkrampen. Ik weet niet wat ik me erbij voor moet stellen, maar het lijkt me eng. Het hoeft niet te gebeuren, zegt de verpleegster. Maar het gebeurt wel, bijna meteen. Scherpe pijn schiet door mijn arm. Oh zo dus. De verpleegster draait de pomp wat dichter om de vloeistof langzamer te laten stromen en geeft me een warmtepack. De pijn verdwijnt. Dan maar iets langer liggen. 

Na bijna vier uur ben ik klaar. Mijn huid staat strak van alle vloeistof die mijn lijf in is gegaan. Acht zakken in totaal. Het voelt alsof ik moet waggelen. One chemobehandeling down, three more to go. Maar nu eerst naar huis. Naar bed.

Ik schrijf graag

De afgelopen jaren deelde ik meerdere verhalen op social media. Schrijven is lekker en vaak zelfs therapeutisch. Het helpt mijn hoofd te legen en ruimte te creëren voor nieuw. Daarbij deel ik omdat ik geloof in de helende kracht van openheid. Wanneer we niet open zijn over het lastige wat ons overkomt, dragen we indirect bij aan persoonlijke en collectieve schaamte romdom tegenslag. Zo werkt dat ook voor mij, schrijven helpt me mijn eigen schaamte te doorleven.

Heb je vragen?

Misschien ben je geïnteresseerd in een coachtraject, wilt samenwerken op een project of heb je een heel andere vraag, app, bel of mail me dan vooral. Ik vind het altijd leuk om in contact te komen.
Goed idee, doe ik.
Epic content only

No spam nieuwsbrief.

Ik ga je dus sowieso niet spammen, want waarschijnlijk duurt het nog wel even voor ik überhaupt een mailing verstuur. Maar als je nu denkt, nou dat wil ik dan - ooit in die verre toekomst - echt niet missen, schrijf je dan vooral alvast in.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.