My call to courage

Mijn onderbuik protesteerde direct, maar die negeerde ik vakkundig. Ik wilde mijn verhaal zo graag delen, juist aan deze doelgroep van zakenmensen en rationele denkers.
Branda Faber
December 20, 2022
Gepubliceerd op LinkedIn december 2022

Een paar weken geleden werd ik geïnterviewd voor een landelijke krant die vooral schrijft over cijfers. Het interview ging over tegenslag bij ondernemers. Vlak voordat de recorder aanging zei de journalist: Het mag niet zweverig worden. Zoals, en toen noemde ze het, Brené Brown bijvoorbeeld en wat zij schrijft over kwetsbaarheid, dat willen we dus niet.

Mijn onderbuik protesteerde direct, maar die negeerde ik vakkundig. Ik wilde mijn verhaal zo graag delen, juist aan deze doelgroep van zakenmensen en rationele denkers. Over wat me was overkomen, maar vooral ook over de lessen die er ik ervan leerde. Over de waarde van emoties, vertragen en ernaar luisteren. Over aangeleerde verhalen en overtuigingen. En het erkennen en aangaan van je angsten, wat totaal niet zwak of zweverig is, wel zowel het meest bevrijdende als het engste wat je kunt doen.

En dat we dit alles - juist nu - zo nodig hebben in het bedrijfsleven.

Een dag na ons interview ontving ik het stuk in mijn inbox. Ik opende het en schoot vol in paniek. Deze woorden gingen niet over mij, dit was niet mijn verhaal. Het voelde hoekig en hard en klopte niet. Alle nuance was verdwenen, de lessen niet benoemd. En dat was nou precies wat ik niet wilde, dat hadden we vooraf ook besproken.

Ik sliep ouderwets slecht die nacht of eigenlijk nauwelijks. Lag wakker van de gedachte aan de impact die de publicatie van het stuk zou hebben op mij en vooral op mijn naasten. De volgende dag heb ik de journalist met kloppend hart opgebeld en het interview teruggetrokken. Door het oog van de naald was ik gekropen zei ze. Want als er geen ander interview op de plank had geleden, was het gewoon gepubliceerd.

Het was een harde maar wijze les. Ik blijf open en blijf delen, maar mijn verhaal vertel ik zelf, in mijn eigen zorgvuldig gekozen woorden. En als ik ooit opnieuw word gevraagd voor een interview luister ik naar die onderbuik. De journalist moet in ieder geval net zo’n fan zijn van het werk van Brené Brown als ik.

Ik wens jullie, jullie organisaties en de samenleving heel veel kwetsbaarheid toe in 2023.

Heb een fijne vakantie!

Heb je vragen?

Misschien ben je geïnteresseerd in een coachtraject, wilt samenwerken op een project of heb je een heel andere vraag, app, bel of mail me dan vooral. Ik vind het altijd leuk om in contact te komen.
Goed idee, doe ik.
Epic content only

No spam nieuwsbrief.

Ik ga je dus sowieso niet spammen, want waarschijnlijk duurt het nog wel even voor ik überhaupt een mailing verstuur. Maar als je nu denkt, nou dat wil ik dan - ooit in die verre toekomst - echt niet missen, schrijf je dan vooral alvast in.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.